VAD ÄR TROTSSYNDROM (ODD)

Här är  lite information om vad min son har för diagnos.


Trotssyndrom är en beteendestörning som ofta drabbar dem som har andra neuropsykiatriska problem. Förkortningen ODD står för Oppositional Defiant Disorder. Trotssyndrom och andra beteendestörningar, som uppförandestörning (CD), är något man ofta utvecklar då omgivningen, exempelvis föräldrar, anhöriga och skolan, ställer krav på en som man inte klarar av att leva upp till.


Barn som gör allt de kan för att "fungera och vara normala" men ändå kallas lata, ointresserade och korkade (vilket är vanligt för barn med exemelvis ADHD eller Asperger och liknande), kan mycket väl utveckla trotssyndrom.


Ungefär 65% av de som har ADHD beräknas ha ODD. För "vanligt folk" kan ODD och CD vara mycket svårt att skilja från exempelvis ADHD.

En person som har ODD saknar förmågan att se sammanhang. De har svårt att se och ta ansvar för sin skuld i uppkomna situationer. De känner ofta att de behandlas orättvist av omgivningen.

Av någon anledning verkar det som att mammorna till barn med ODD är mest utsatta. Ofta har de så svårt att kontrollera barn med dessa problem, att det till slut uppkommer situationer som är riktigt otrevliga. Exempelvis kan tonåringar med dessa problem ge sig på sina mammor med fysiskt våld.

Problemen märks tydligast i hemmet och är vanligast hos barn upp till 10 års ålder.

Om man inte behandlar dessa problem, finns det en stor risk att dessa personen fastnar i ett beteende där den söker negativ uppmärksamhet.

Symptom på trotssyndrom

De vanligaste symptomen är att den drabbade blir aggressiv, trotsig, labil, bråkig, fientlig, hämndlysten, självhävdande med mera.

Diagnos

För att kunna ställa diagnosen ODD måste minst fyra av nedanstående kriterier ha uppfyllts, och under minst sex månader i sträck.

  • Tappar ofta besinningen
  • Grälar ofta med vuxna
  • Trotsar ofta aktivt eller vägrar underordna sig vuxnas krav och regler
  • Förargar ofta andra med avsikt
  • Skyller ofta på andra för egna misstag eller dåligt uppförande
  • Är ofta lättretad och stingslig
  • Är ofta arg och förbittrad
  • Är ofta hämndlysten eller elak

Många av ovanstående kriterier finns även hos normala barn/tonåringar som inte har ODD. Därför måste problemen vara omfattande och ha funnits över en längre tid. Normalt trots, eller dåligt beteende, som då och då uppkommer hos barn och tonåringar, räcker alltså inte för en diagnos.

Behandling

Eftersom det är en beteendestörning är det ju en del av ens personlighet och därmed svårt att få bort helt. Men behandling (i form av terapi) finns, så att man kan lära sig att hantera detta. Och ju äldre man blir, desto mer lär man sig om hur man bör bete sig och om hur man skall vara för att passa in i den "normala" normen. Därför är det inte lika vanligt bland vuxna som hos barn upp till tonåren.


hoppas ni fått lite mer förklarat vad det är.

 Skepp oh hojj


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0